H Shimano 105 Di2 είναι εδώ!

Di2 για όλους – ή έστω για αρκετούς!

΄Υστερα από τις Dura Ace και Ultegra, η Shimano συμπληρώνει την γκάμα των Di2 με την 105, την παραδοσιακά «εισαγωγική» της σειρά που, πλέον, γίνεται και ηλεκτρονική!
H105 είναι για πολλούς η αγαπημένη σειρά της Shimano καθώς συνδυάζει ποιότητα και χαρακτηριστικά σε μια πιο προσιτή τιμή από τις Dura Ace και Ultegra. Με μοναδικό «μειονέκτημα» το αυξημένο βάρος σε σχέση με τις παραπάνω, η 105 ήταν ως τώρα η επιλογή όσων ήθελαν μια «σοβαρή» σειρά με πιθανότητα να την αναβαθμίσουν στη συνέχεια. Ή και όχι!
Τώρα, νέα Shimano 105 Di2 φέρνει τα χαρακτηριστικά της Di2 πλέον σε μια ευρύτερη γκάμα αναβατών, σε μία πιο προσιτή τιμή – παραμένει ακριβή φυσικά – και αποτελεί ουσιαστικά το άνοιγμα των ηλεκτρονικών αλλαγών σε αυτό το ευρύτερο κοινό.
Όμως η τιμή της είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της μηχανικής 105 – υπολογίζεται γύρω στα 1860 ευρώ – και το βάρος της αγγίζει τα 2.992 γρ. – περίπου 279γρ. από την αντίστοιχη Ultegra.

Όμως το βάρος δεν είναι τόσο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, όσο τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να προσφέρει η νέα σειρά. Μιλάμε για χαρακτηριστικά και τεχνολογίες που προέρχονται από τις Dura Ace και Ultegra, καθώς η Shimano 105 Di2 αποτελεί το αποτέλεσμα ετών έρευνας και τεχνολογίας με στόχο να γίνουν οι ηλεκτρονικές αλλαγές πιο προσιτές σε ένα ευρύ κοινό.

Ταυτόχρονα προσφέρει όλα όσα θα περίμενε κάποιος από μια ηλεκτρονική σειρά: κοινή πλατφόρμα Di2, εξελιγμένη εργονομία, ιδανικούς συνδυασμούς σχέσεων κι ένα εντυπωσιακό σύστημα πέδησης, επανασχεδιασμένο για καλύτερη απόδοση.

Ηλεκτρονικές αλλαγές για όλους
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Shimano 105 Di2 έχουν να κάνουν με τις ημι-ασύρματες αλλαγές, τις 12 ταχύτητες και ένα πλήρες επανασχεδιασμένο σύστημα πέδησης.
Ξεκινώντας από το πρώτο, η νέα σειρά χρησιμοποιεί τη γνώριμη «υβριδική» προσέγγιση της Shimano που συνδυάζει τα ασύρματα χειριστήρια με μια ενσύρματη σύνδεση ανάμεσα στην μπαταρία και τα ντεραγιέ, με την κεντρική μπαταρία κρυμμένη στο παλουκόσελο.

Το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιούν και οι Dura Ace και Ultegra και το οποίο – σύμφωνα με τη Shimano – και δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε – προσφέρει ταχύτηρες αλλαγές και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Οι αλλαγές γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού αντί για ολόκληρο το λεβιέ και επομένως η κίνηση είναι ελάχιστη και σημαντικά πιο ξεκούραστη σε μεγάλες διαδρομές ή σε ανηφόρες.
Επανασχεδιασμένα είναι και τα χειριστήρια, με στόχο να προσφέρουν καλύτερη εργονομία και έλεγχο. Επίσης έχει βελτιωθεί και η πρόσβαση στα κουμπιά αλλαγών, ακριβώς όπως έγινε και με την Ultegra R8100.

Synchronized Shift για αλλαγές με το ένα χέρι!
Κι εδώ έρχεται το δεύτερο και εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας 105: το χαρακτηριστικό Synchronized Shift, δηλαδή η δυνατότητα να προσαρμόζεις τον τρόπο των αλλαγών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου μέσα από το E-Tube Project app. Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει πως μπορείς να επιλέγεις τον ρυθμό αλλαγής των ταχυτήτων, τον αριθμό των αλλαγών με ένα συνεχόμενο πάτημα του κουμπιού αλλά και τον τρόπο που θα συνδυάζονται μεταξύ τους το εμπρόσθιο και οπίσθιο ντεραγιέ.

Δηλαδή, από μια σχέση και κάτω ή πάνω αντίστοιχα, αλλάζει και το μπροστινό γρανάζι ώστε να βελτιστοποιηθεί η επιλεγόμενη σχέση. Ξεκινώντας ας πούμε με μικρό δίσκο εμπρός και μεγάλο γρανάζι πίσω, όσο αλλάζεις και μετά το τέταρτο πχ γρανάζι, αλλάζει και ο εμπρόσθιος δίσκος στον μεγάλο.
Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά ελέγχεις τις αλλαγές μόνο με ένα χέρι, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζεις από μικρό σε μεγάλο δίσκο και πίσω! Αυτό το επιλέγει αυτόματα η σειρά λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ιδανικότερη σχέση για τον αναβάτη.

Shimano 105 Di2

Εντελώς νέο σύστημα πέδησης
Το τρίτο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι τα φρένα. Καταρχάς, η νέα Shimano 105 Di2 διατίθεται μόνο με δισκόφρενα – κι αυτό είναι μια ακόμη δήλωση για το προς τα πού πηγαίνουν οι εξελίξεις. Τα φρένα είναι επανασχεδιασμένα από την αρχή για αποτελεσματικότερο, πιο προοδευτικό φρενάρισμα ενώ προσφέρουν κι ένα επιπλέον κενό 10% ανάμεσα στο ρότορα και τα τακάκια με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες τριβές.
Σύμφωνα με την Shimano το νέο σύστημα προσφέρει πιο «απαλό» φρενάρισμα, πιο προοδευτικό και αποτελεσματικό ενώ δεν απαιτείται να αφαιρεθούν το κάλιπερ από το πλαίσιο για συμπλήρωμα υγρών και εξαέρωση.

Shimano 105 Di2

Οι 12 ταχύτητες σε πάνε παντού!
Δεν είναι μόνο ότι με τις 12 ταχύτητες η σειρά προσφέρει μεγαλύτερο εύρος αλλά ότι προτείνει και δύο επιλογές σχέσεων με 50/34 και 52/36 γρανάζια εμπρός και 11-34 και 11-36 πίσω! Πρακτικά αυτό σημαίνει μια σχέση 1:1 για ευκολότερες αναβάσεις! Να σημειώσουμε εδώ πως το εύρος της Ultegra είναι 11-34.

Και οι πρώτοι τροχοί 105 Carbon
Mε αφορμή τη νέα σειρά, η Shimano παρουσίασε και δύο νέους τροχούς Carbon, tubeless ready, τους C32 που είναι περισσότερο κατάλληλοι για ανηφόρες και τους C46, γενικής χρησιμότητας. Και οι δύο τροχοί προσφέρουν πλάτος 21mm που τους καθιστά κατάλληλους για τα φαρδύτερα λάστιχα δρόμου που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Είναι οι πρώτοι τροχοί Carbon που παρουσιάζει η Shimano σε επίπεδο 105.

Και το κόστος;
Παρόλο που δεν έχουμε ακόμη επίσημη πληροφόρηση για το κόστος της σειράς στην Ελλάδα, το κόστος στην Ευρώπη θα είναι περίπου 1860 ευρώ. Αυτό, όπως είπαμε, καθιστά την σειρά διπλάσια ακριβή από την μηχανική 105 αλλά σημαντικά φτηνότερη από την Ultegra.
Με δεδομένο πως ακόμα – και μάλλον για καιρό ακόμη καθώς η Shimano δεν έχει ανακοινώσει κάτι διαφορετικό – η μηχανική 105 (μια εξαιρετική σειρά όχι μόνο για το κόστος της αλλά συνολικά) θα υπάρχει, για όποιον το κόστος είναι πρωταρχικός παράγοντας, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Για εκείνον που ενδιαφέρεται να μπει στον αληθινά «μαγικό» κόσμο των ηλεκτρονικών αλλαγών και να έχει ως μπόνους και ένα εξαιρετικό σύστημα φρένων, η Shimano 105 Di2 του προσφέρει μια λύση σημαντικά φτηνότερη, όπως είπαμε, από την Ultegra, με τίμημα μόνο το αυξημένο βάρος. Αλλά είναι κάτι που εύκολα αντισταθμίζεται από την ακρίβεια των αλλαγών, την ευχρηστία και την έλλειψη κούρασης ειδικά σε μεγάλες διαδρομές – ειδικά οι λάτρεις των αποστάσεων και της… «ταλαιπωρίας» θα μπορούσαν να κάνουν ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό τους!

Η τεχνολογία προχωρά αλλά έρχεται με κάποιο τίμημα – κάπως πρέπει να ζήσουν και οι «κολοσσοί»… Ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε την πιο… «λαϊκή» ηλεκτρονική σειρά της αγοράς που φαίνεται πως θα βάλει τις ηλεκτρονικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας!

Χρησιμοποιούμε cookies στην ιστοσελίδα μας. Αν συνεχίσετε την πλοήγηση σας, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε διαβάστε τη δήλωση απορρήτου.